Basur Otu, Basur otunun Latince adı Ranunculus ficaria. Basur otu düğünçiçeğigiller familyasından bir bitkidir. Yetiştirildiği anavatanı Akdeniz bölgesinin nemli ormanlarında biten, memleketimizde Güney, Kuzey ve Batı Anadoluda yaygın olarak yetişir. Basur otu, adını basur hastalığının tedavisinde kullanıldığı için almıştır. Çok eski yıllardan beri bilinen, köklerinde basur memelerine iyi gelen bir madde bulunan, hastalık esnasında ilk başvurulan şifalı bitkilerdendir. Aynı zamanda da basur otu zehirli, yakıcı küçük bir bitkidir.
Basur otunun bir diğer adı da Küçük Kırlangıç Otu olarak bilinirken bu bitkinin bir de halk arasındaki adı ise düğün çiçeği, sarıot olarak da bilinmektedir. Basur otu genellikle ilkbahar aylarında çalılıklarda ve nemli çimenlerde yabani olarak yetişir. Küçük kırlangıç otu, parlak, koyu yeşilimtırak renginde, kalp şeklinde ya da böbrek şeklinde, üç parçalı yaprakları, uzun saplı ve üzeri yağlı olarak yetişmektedir. Yapraklarının uçları dişlidir ve meşe yaprağını andırır. Çiçekleri ise parlak yıldız biçiminde altın sarısı renginde çiçekleriyle tanınır. Sabahları açılıp akşamları kapanan çok hoş bir görüntüye sahiptir. Kökleri oldukça etli küçük ve ince olan çok yıllık otsu bir bitkidir. Gövdesinden ve saplarından portakal sarısı ve koyu bir sıvı çıkar. Köklerinin arasında basur memelerine benzeyen yumrular bulunmaktadır. Bu yumruların şekli basur memelerine benzediğinden basur otu adını almıştır.
Basur Otu, Düğünçiçeği,Yağlı Çiçek ve Küçük Kırlangıç Otu isimleriyle de halk arasında bilinmektedir. İçeriğinde bol miktarda saponinler ve C vitamini içermektedir. Basur otu adından da anlaşıldığı gibi genellikle basur hastalarına etki etmektedir. Basur hastalığı olan kişilerin küçük kırlangıç otu diğer adıyla basur otunu kullanarak bitkisel ve doğal yollarla ağrılarını dindirebilir ya da tamamen kurtulabilirler.
Basur Otunun Faydaları: Adından da anlaşıldığı gibi basur şikayetlerini gidermekte çok faydalıdır. Basur otu basur memelerinden doğan şikayetleri giderirler.
Basur Otu Nasıl Kullanılır? Basur otu kökü kaynatılarak lapa haline getirildikten sonra basur memelerine sürülerek kullanılır. Ancak yakıcı ve zehirli olduğu için mikrop öldürücü etkisinden dolayı yara ve kesiklerin temizlemekte de kullanılır. Zehirli bir bitki olduğu için haricen kullanılır. Ev ilaçlarında da kökleri kullanılmaktadır.